Как пиете чая си? С мляко, захар и милиарди частици микропластмаса… Множество

...
Как пиете чая си? С мляко, захар и милиарди частици микропластмаса…
Множество
Коментари Харесай

Вашата чаша чай вероятно съдържа милиарди частици микропластмаса

Как пиете чая си? С мляко, захар и милиарди частици микропластмаса…

Множество производители замениха хартиените чаени пликчета с пластични (наричани още „ копринени “). От една страна, те са извънредно нездравословни за околната среда. От друга, ново проучване демонстрира, че отделят милиарди микропластмасови частици (с размер 100 нанометра до 5 милиметра) пластмаса с нано-размери (100 нанометра или по-малка) в чая ни.

Изследователи от Университета МакГил в Монреал вземат решение да слагат четири разнообразни чайове в пластични торбички (които се срещат на пазара) във вода, нагрята до 85 градуса по Целзий. Самото им наличие е отстранено. Впоследствие проучват благодарение на електронен микроскоп наличието на водата и торбичките и доближават до заключението, че всяка торбичка е отделила във водата приблизително по 11.6 милиарда микропластмаса и 3.1 милиарда нанопластици.

Виж още: 90% от бутилираната вода съдържа микропластмаса

Въпросните торбички постоянно се популяризират като „ копринени “, макар че действително са създадени от найлон и полиетилентерефталат (PET) – най-широко публикуваният термопластичен полимер от полиестерното семейство, който откриваме в бутилките за вода. Дори и чаените торбички да не са категорично избрани като „ пластични “, някои производители употребяват дребни количества пластика, с цел да заздравят фибрите и в хартиените пликчета. Изследователите считат, че чаените торбички отделят толкоз доста микропластмаса, защото PET се нагрява съвсем до точката на шупване.

Във втората част от това проучване учените излагат водни бълхи ( Daphnia magna ) на вода, съдържаща друга централизация на микропластмаса. Животинките не умират, само че стартират да демонстрират анатомични и поведенчески промени, които подсказват, че микропластмасата има отровен резултат върху тях.

Виж още: Обичате храната си солена? Най-вероятно ядете пластмаса

Потенциалните ѝ резултати върху човешкото здраве са към момента незнайни. Наскоро Световната здравна организация съобщи, че микропластмасата в питейната вода евентуално няма да навреди на телата ни. Заключението им обаче е направено на „ базата на лимитираната информация, с която разполагаме “.

„ До ден сегашен не е ясно какви здравословни резултати оказва върху човешкото тяло потреблението на микропластмаса и нанопластика; съвсем смъртоносните резултати, следени в актуалното проучване (и при други организми като водорасли, планктони, риби, мишки), демонстрират, че съществува евентуален риск както за околната среда, по този начин и за човешкото здраве “, пишат откривателите.

Микропластмасата е на всички места – от дъждовната вода в Америка до арктическия сняг. Най-вероятно в храносмилателната ни система към този момент са попаднали сходни частици, даже и да не пиете сходен чай. Изследване, извършено по-рано тази година, откри, че средностатистическият американец употребява по 74 000 микропластмасови частици всяка година. Друго изследване пък доближи до заключението, че в човешките изпражнения е цялостно с микропластмаса.

Източник: Environmental Science & Technology

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР